Головна » 2021 » Січень » 29 » ВОНИ ЖИВІ, ПОКИ МИ ЇХ ПАМ’ЯТАЄМО!
14:51
ВОНИ ЖИВІ, ПОКИ МИ ЇХ ПАМ’ЯТАЄМО!

Символічно, що саме  22 січня в  День Соборності України в НВО-ліцеї НІТ відбувся  мітинг,  присвячений вшануванню пам’яті та відкриттю меморіальних дощок, випускникам – Олександру Какалюку та Сергію Ткаченку.  Урочистий захід відбувався за участю міського голови - Андрія Леонідовича Білоусова, який постійно піклується про воїнів-учасників АТО та їхні родини. Сам неодноразово побував  в зоні проведення антитерористичної операції. За сприяння Андрія Леонідовича книги пам’яті полеглих кам’янчан  «Життя, обірвані війною», надійшли до кожного навчального закладу та всіх бібліотек міста Кам’янського. Присутні були представники  організації «Родини загиблих героїв міста Камянського»,  співавтори книги памяті  полеглих кам’янчан  «Життя, обірвані війною», члени Національної спілки журналістів України - Алексіївська Любов Володимирівна   та Загребельна Тамара Валентинівна, депутати міської ради. 

Вже сьомий рік на сході нашої країни триває війна, яка змінила життя багатьох українців, змусивши їх стати на захист територіальної цілісності країни.  Україна платить дорогою ціною, бо гинуть  найкращі українці! Серед них – наші земляки, випускники нашого ліцею, які пішли боронити кордони держави. Право відкрити меморіальні дошки учасникам АТО Олександру  Валентиновичу Какалюку та Сергію  Миколайовичу Ткаченку було  надано  міському голові Андрію Леонідовичу Білоусову та голові  організації  «Родини загиблих героїв міста»  Кам’янської громадської організації «Патріот-2015»- Самойловичу Олександру Олексійовичу.

Какалюк Олександр Валентинович – випускник ліцею НІТ 1993 року.  11 березня 2014 року старшого  лейтенанта Олександра Какалюка було мобілізовано до 25-ої окремої Дніпропетров­ської повітряно-десантної бригади високомобільних десантних військ. 2 серпня 2014 року він тричі виїжджав на передову, вивозя­чи на бронетранспортері полеглих товаришів. На перехрес­ті доріг поблизу села Орлово-Іваницького його смертельно вразила куля снайпера... Нагороджений  посмертно Почесним нагрудним знаком «За досягнення у воїнській службі» ІІІ ступеня, орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Присвоєно звання капітана.

Ткаченко Сергій Миколайович  закінчив  9 класів  ліцею у 1999 році. Мобілізований до лав  Збройних сил України 3 квітня 2014 року, брав участь в антитерористичній операції на східній частині України. Був командиром розвідки. У січні 2015 року виконував обов’язки офіцера – викладача з  підготовки «чергової хвилі мобілізованих» у військовій частині Миколаївської області. У січні 2015 року застудився та тяжко захворів. 24 жовтня 2015 року помер.  Нагороджений посмертно медаллю учасника бойових дій – ветерана війни, медаллю учасника АТО, нагрудним знаком «93-я окрема Гвардійська механізована бригада» та пам’ятною відзнакою міського голови Кам'янського «Захисник України».

Зворушливі слова промовила мама  загиблого Сергія Ткаченка - Ткаченко Ірина  Петрівна: «Ми хочемо, щоб їх пам’ятали! Вони живі, поки їх пам’ятаємо! Пишаємося мужністю учасників АТО та ООС, вклоняємося самопожертві загиблих героїв, які мали віру на позитивні зміни, надію на краще життя в рідній, вільній, незалежній Україні...»

Директор НВО-ліцею НІТ – Сбоєва Людмила Іванівна подякувала родинам загиблих воїнів-випускників за виховання справжніх героїв, які є  патріотами нашої держави. Ключников Владислав, учень 11 класу, декламуючи  вірш «Мамо, не плач, я повернусь весною»  своєю промовою зумів передати  необхідність  пам’ятати про героїв-захисників та важливість турботи про їх родини.

Допоки ми живі - житиме пам’ять про наших героїв. Олександр Валентинович та Сергій Миколайович  з меморіальних дощок щодня зустрічатимуть і проводжатимуть  поглядом учнів, нагадуватимуть кожному з нас, що вони поклали життя за нас, щоб  ми жили в мирній квітучій Україні.

Переглядів: 264 | Додав: 1106ivanitskaya1106 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar