Головна » 2023 » Березень » 1 » ВІДКРИВАЮ ДЛЯ СЕБЕ УКРАЇНУ. УКРАЇНА – КРАЇНА НЕСКОРЕНИХ
11:15
ВІДКРИВАЮ ДЛЯ СЕБЕ УКРАЇНУ. УКРАЇНА – КРАЇНА НЕСКОРЕНИХ

21 лютого ми відзначили Міжнародний день рідної мови. Це всесвітнє свято було засноване з метою розвитку рідної мови та поширенню культурних здобутків. Це дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, а й  сприяти взаєморозумінню і людяності, які все ще зберігають у собі багато прогалин.

Не залишилися  осторонь і творчі педагогічні колективи нашого міста. У цьому році ми вирішили помандрувати, нашою мальовничою Україною відвідавши кожну область. Завдяки спільній праці педагогів і здобувачів освіти вийшла захоплююча подорож куточками нашої країни. Всі ми віртуально перенеслися у кожний куточок рідної землі. Двадцять чотири області та Автономна Республіка Крим. Марафон під спільною назвою «Відкриваю для себе Україну» провели заклади загальної середньої освіти №3,4,5,7,9,10,12,13,15,18,19,22,24,25,29,30,31,34,37,39,40,44. А ліцей №38 у творчій співдружності учителів та учнів повернули Крим до складу України, розкривши його красу та багатства. Не стояли осторонь і ліцей №28, розповівши про унікальність українських рушників, провівши віртуальну екскурсію по шкільному музею «Берегиня». А ліцей №35 так яскраво про анонсували українську кухню, що годі було втриматись, щоб хоч віртуально скуштувати наші страви та напої.  Наші творчі чотириденні зустрічі завершив ліцей №16 віршем – закликом, віршем – набатом «Мово рідна моя, не мовчи!» 

Кожна область унікальна по-своєму: має багатовікову історію, творчі надбання. Храми, собори, пам’ятки історії та культури, пам’ятники, підземні лабіринти – усе це вражає своєю довершеністю, неймовірною красою та геніальністю.

Окрім архітектури, у відеоподорожах ми спостерігали   літературне та мистецьке багатобарв’я кожної області України, знайомилися з творчими неординарними постатями нашої рідної землі. Письменники, співаки, науковці, спортсмени, художники, театральні діячі – саме ці обдаровані люди роблять нашу країну особливою, унікальною і  багатогранною.

       А ви думали, що Україна так просто.

       Україна - це супер. Україна - це ексклюзив.

       По ній пройшли всі катки історії.

       На ній відпрацьовані всі види випробувань.

       Вона загартована найвищим гартом.

       В умовах сучасного світу їй немає ціни.(Ліна Костенко)

Ось окремі думки учасників марафону та небайдужих глядачів нашої педагогічної спільноти:

З нагоди Міжнародного дня мови філологічна спільнота міста стала учасником незвичайного заходу  - онлайн-марафону відеопроєктів …

Секрет успіху проєкту полягав в тому, що  колективи закладів освіти не мали суворих вимог щодо створення  відео, а  тому змогли повністю втілити своє бачення теми, зробивши  акценти на  історичному, народознавчому, кулінарному, пісенному  чи навіть магічному контексті. Особливу увагу приділили  також  особистостям (науковцям, письменникам, акторам, співакам),  що прославили не лише свою малу батьківщину, а й  стали відомими в Україні та світі.

Творчими групами освітніх закладів  було опрацьовано   терабайти  інформації, ретельно  продумано кожне слово , що звучало в кадрі (адже це мав бути своєрідний «екстракт» інформації!),   вдало дібрано музичний супровід, майстерно  здійснено відеомонтаж. Завдяки такій комплексній  підготовчій роботі глядач з першої хвилини віртуальної подорожі ніби поринає в  колорит кожного з мальовничих куточків нашої України.

Цікаво в усіх проєктах представлена мовна тема. Скільки ж барвистих діалектних слів ми почули! Укотре переконалися, що   саме з  діалектів (говірок) народилася наша  українська літературна мова. 

Учасникам проєкту є чим пишатися, адже  підсумком дійства є  унікальний плейлист ,  що включає 28 авторських  відео, які стануть  у пригоді і вчителям-предметникам,  класним керівникам  і учням. Кожна з представлених відеоробіт може не лише збагатити знаннями глядачів, а й наснажити емоційно й духовно, зміцнити відчуття гордості  за свою країну. (Гімназія №10)

Завдяки  участі в проєкті мої учні змогли реалізувати свої знання та вміння, набуті під час навчання в  "Молодіжній медіашколі" (СУПЕРпроєкті міського центру молодіжних ініціатив).  Раділа з успіхів своїх дітей,  перших самостійних кроків у медіапросторі, з їх командної  роботи, професійного підходу  та  творчого драйву. 

Вважаю, що міський  онлайн-марафон удався,  став справжньою  подією в житті філологічної спільноти міста.  Спільний пазл із назвою "Чарівна  й самобутня Україна" склався просто чудово! (Гімназія№10)                                                                                           

Телемарафон "Пізнаємо Україну" - це не просто цікаві відео. Це справжній вир емоцій. Те, завдяки чому свято по-особливому заграло всіма барвами мелодійного українського слова. Марафон у котре показав нам, що Україна барвиста, неповторна, незламна, єдина. (Ліцей №1)                                                               Відеоролики, презентовані під час телемарафону «Пізнаємо Україну», заслуговують високої оцінки…Усі учасники заходу гідно представили свої матеріали, проявивши майстерність і творчий підхід до поставленого завдання. У кожному сюжеті відслідковувалася кропітка підготовка як теоретичної частини, так і технічної (монтаж, озвучування, комп’ютерна графіка). Вважаємо, що такі заходи згуртовують українську націю та популяризують Україну в цілому. Дякуємо організаторам за надані можливості взяти участь у такому масштабному проєкті! (Ліцей №35)

Посилання на відеоматеріали

Переглядів: 86 | Додав: 1106ivanitskaya1106 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar