На виконання річного плану роботи департаменту з гуманітарних питань міської ради на 2023 рік 15 березня на базі ліцею №24 пройшли заняття школи кулінарної майстерності для кухарів закладів дошкільної освіти міста.
Організація здорового, раціонального харчування дітей у нашій державі має велике соціальне значення, бо є визначальним фактором розвитку, життєдіяльності і стану здоров’я людини протягом всього життя.
Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» змінено не тільки норми харчування, а і звичні смакові якості страв за рахунок обмеження або повного виключення кількості цукру і солі у стравах і напоях, обмеження жирів. Сьогодні назріла гостра необхідність цих змін у зв’язку з невпинним зростанням захворювань дітей неінфекційними хворобами, які є наслідками надлишкового споживання жирів, цукру, солі. Згідно вимог вищезгаданої постанови, нових підходів до організації сучасного, здорового харчування, діти у дошкільних закладах протягом всього року отримують свіжі фрукти, овочеві та інші страви української кухні, які були незаслужено забуті, хоча мають чудові смакові якості, високу поживну цінність ( страви з квасолі, буряку, гарбуза).
На семінарі-практикумі кухарі демонстрували майстер-класи по приготуванню нових страв циклічного меню на весняний період 2023року, яке узгоджено з Головним управлінням Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області. Особлива увага приділялася приготуванню страв для дітей з особливими дієтичними потребами.
Першочергове завдання працівників харчоблоків закладів дошкільної освіти – забезпечити дітей сучасним, смачним, здоровим якісним харчуванням, а допоможе нам в рішенні цих питань високопрофесіоналізм кухарів та материнська любов до дітей у співпраці з батьками, бо все у житті діток починається з родини. |