Головна » 2019 » Квітень » 22 » ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКА ЯК СУЧАСНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ОСВІТНЬОГО ЗАКЛАДУ
08:21
ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКА ЯК СУЧАСНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ОСВІТНЬОГО ЗАКЛАДУ

«Сприяти розвитку цифрової компетентності» - під таким гаслом відбувся міський семінар-практикум бібліотекарів закладів загальної середньої освіти 17 квітня  2019 року на базі  КЗ «Загальноосвітній навчальний заклад  І ступеня – гімназія №39», де  шкільні бібліотекарі  об’єдналися навколо проблеми «Інформаційно-методичне забезпечення роботи шкільної бібліотеки в світлі вимог Нової української школи».  Методичну  підтримку  семінару було забезпечено методистом з бібліотечних фондів методкабінету при ДзГП  Заікою Н.І.  Комунікаційно-презентаційний модуль методичного заходу розпочався з порогу закладу. Бібліотекарів радо зустрічало гімназійне телебачення TV- 39 в особі телеведучого  учня 10-А класу,  Солодовніка Максима.  В інтерв’ю гості  поділилися  своїми очікуваннями від семінару-практикуму. Бадьорим настроєм  та позитивною  атмосферою  на весь день зарядили учасників заходу вчителі початкових класів: Л. І. Кутах та А.В.Новікова.,  які провели ранкове коло «Чарівна скринька».

З привітальним словом виступила керівник міського методичного об’єднання шкільних бібліотекарей   Кузнєцова Л.Г., яка відзначила неоцінену роль книги та бібліотеки в духовному зростанні молодого покоління, побажала колегам подальших творчих успіхів у благородній справі.

Адміністрація та бібліотекарі гімназії познайомили гостей з моделлю шкільної бібліотеки, інтерактивними формами роботи до залучення читачів, роботою по створенню електронної бібліотеки закладу, теоретичними та практичними аспектами забезпечення партнерської співпраці  бібліотекаря із усіма ланками освітнього процесу. Зібрання  вразив методично-практичний модуль.    Гості мали змогу поспілкуватися з колишньою вчителькою гімназії, а нині письменницею, волонтером  - Світланою Терейковською, яка презентувала власну  книгу   «Небесна сотня. Життєписи». Бібліотекарі шкіл міста  більш детальніше познайомилися з закладом та наочно побачили ярмарок сучасних ініціатив бібліотеки   і педагогічного  музею гімназії.

Метою практичної частини зібрання було ознайомлення та подальше використання медіа-, інформаційно-комунікаційних технологій у роботі шкільної бібліотеки. Для учасників семінару були такі заняття, як-то:  тренінг з пошуку фактів в рамках Всеукраїнського заходу  «Невірр-перевірр» за матеріалами IREX (Гурська В.М., заступник директора з НВР),  майстер-клас: «Використання програми Microsoft Publisher для створення шкільної газети» (Полтавець Е.Р., керівник гуртка «Mediagrou)

В рамкух НУШ була представлена ігрова методика навчання з LEGO у формі Workshop за темою: «Занурюйся в Lego - казку». (LEGO -  це не тільки іграшка, це надзвичайно ефективний навчальний матеріал). З цією методикою познайомили гостей регіональні тренери  НУШ  Одинцова Г.В  та Мельник Н.В.

Неймовірні позитивні емоції, гарний настрій створили для наших шановних гостей  вчителі Коваль О.О. та Тихонова О.В., які  провели  сеанси арт-терапії (майстер-класи) по створенню писанок:    «Дивовижна писанка»,  «Декупаж Великоднього яйця».

Завершився семінар-практикум переглядом випуску теленовин: «Ранок з TV-39», «Новини із міського  семінару-практикуму бібліотекарів закладів загальної середньої освіти» та фотосесією  на тлі локації «Весняні квіти».

Підбиваючи підсумки, учасники зазначили, що такі семінари-практикуми не тільки розширюють коло професійних знань бібліотекарів, а й допомагають оволодіти інноваційним досвідом, виробити критичне ставлення до своєї роботи, здійснювати пошук нових форм і методів, розвивати творчу ініціативу. А це одна з особливостей бібліотечної справи на сучасному етапі, тому що діяльність бібліотеки виявляється, перш за все, у її багатофункціональності. Сьогодні бібліотека гімназії №39 – не лише традиційний  інформаційно-методичний центр, а ще й  є осередок культурного, духовного, творчого життя педагогічного, учнівського та батьківського колективів.

Переглядів: 357 | Додав: pula | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar