Головна » 2021 » Листопад » 9 » МОВА МОЯ,ТИ ДЛЯ МЕНЕ КРИНИЦЯ, Я НАВІКИ З ТОБОЮ, ДОПОКИ Я Є!
19:11
МОВА МОЯ,ТИ ДЛЯ МЕНЕ КРИНИЦЯ, Я НАВІКИ З ТОБОЮ, ДОПОКИ Я Є!

Сьогодні для кожного свідомого українця особливий день – День української мови та писемності.

В усіх закладах освіти 9 листопада для учнів 3-11 класів (онлайн) проведений І етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Близько трьох тисяч учнів взяли участь в Конкурсі, звіряючи свої знання з мови, виявляючи своє уміння володіти словом, розкриваючи свою творчу обдарованість. 

В День української писемності і мови відбувся І міський фестиваль як демонстрація досягнень у певних видах мистецтва, а саме ораторського мистецтва. Хоч жанр свята (масового святкового дійства) трішки змінено, враховуючи правила карантинних обмежень червоної зони. Фестиваль ораторського мистецтва «Видатні особистості нашого краю» проведено відповідно вимогам Концепції «Нова українська школа» на виконання міського проєкту «Видатні особистості України», який діє вже два роки.

Сьогодні, коли дійсно існує загроза денаціоналізації, виникла нагальна необхідність проведення системи заходів, спрямованих на посилення патріотичного виховання учнів – «формування нового українця, що діє на основі національних та європейських цінностей:

- поваги до національних символів;

- участь у громадсько-політичному житті країни;

- повага до прав людини;

- готовність захищати суверенітет та територіальну цілісність України» (із Концепції).

Метою фестивалю було виявлення талановитих і обдарованих дітей в жанрі ораторського мистецтва; формування громадянської та загальнокультурної компетентностей, виховання почуття національної гідності й патріотизму, залучення учнівської молоді до краєзнавчої пошуково-дослідницької діяльності, виховання поваги та бережливого ставлення до відомих земляків, які прославилися в Україні та світі. У святі взяли участь всі заклади загальної середньої освіти, а юними риторами були учні навчальних закладів №3, 4, 5, 9, 17, 21, 22, 27, 31, 37, 39.

                                     

Хто ж ці велетні духу, творці історії, нарешті, патріоти – кам’янчани, які до цих пір, пройшовши іноді через століття, не дають згасити нашу пам'ять, викликають цікавість до себе, як великих особистостей? А ще це і ті постаті, які і сьогодні, живучи разом з нами, підтримують цей дух,

Це Ігнатій Ясюкович, Олекса Коваленко , Роберт Лісовський, Леонід Брежнєв, Михайло Аношкін, Олекса Сокіл, Володимир Сіренко, Валентин Бурхан, Марія Дружко, Валентин Семиренко, Ольга Брусова.

Модератором цього дійства була учитель суспільствознавчих дисциплін, учитель української мови та літератури гімназії №39 Пономарьова Наталія Вячеславівна.

«Є два мистецтва, які можуть піднести людину на вищий п’єдестал: одне – мистецтво доброго полководця, інше – хорошого оратора». Не дійшли згоди при спілкуванні члени журі, визначаючи, хто ж буде полководцем: мистецтво полководця і оратора злились воєдино. Потрібно належне віддати і кожному вчителю, бо праця їх не марна: кожний із учнів показав свою майстерність володіти словом.

Але ще є нам над чим працювати. Ми вчимось упродовж життя, а це у нас був перший урок. Він цінний тим, що кожен побачив себе, поцінував, отримав завдання на майбутнє. А головне – розпочали ще одну сторінку проєкту «Видатні постаті України».

 

Переглядів: 175 | Додав: 1106ivanitskaya1106 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar