Головна » 2019 » Лютий » 15 » «ГІРКОЇ ПАМ’ЯТІ КОВТОК»
18:32
«ГІРКОЇ ПАМ’ЯТІ КОВТОК»

13 лютого 2019 року з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, у рамках відзначення 30-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан у СЗШ № 40 проведено годину-реквієм «Гіркої пам’яті ковток».  Участь у заході взяв заступник голови міської організації «Союз ветеранів Афганістану», учасник бойових дій в Афганістані В.Ф. Заплюй.

Афганська війна… Для тисяч українських родин вона стала символом невгамовних душевних мук і невтішного горя. Не відболить воно, не виплачеться і не відпечалиться, допоки житимуть батьки, брати і сестри, вдови і діти підступно винищених у горах Афганістану синів України.

У ході заходу учні ознайомилися з передумовами й історією афганської війни, масштабами складних подій в Афганістані, статистичними даними, переглянули документальні кадри. Схиливши голови у скорботній хвилині мовчання, вшанували присутні пам’ять воїнів-інтернаціоналістів, які віддали своє життя в жорстокій афганській війні. Згадали на заході і мужніх чоловіків, які з перших днів служби в Афганістані пізнали ціну життя, склали екзамен на зрілість. Це колишні випускники СЗШ № 40: Сергій Цицюра, Ігор Герасимов, Всеволод Долгополов, Валерій Данченко, Володимир  Горбач.

Із зацікавленістю слухали учні розповідь почесного гостя, який поділився своїми спогадами про службу прикордонника, яку він ніс у роки афганської війни; про чарівну природу Афганістану, його гордий народ.

Болем у серці відгукувались у присутніх слова віршів і пісень, які лунали на заході. Із почутих розповідей старшокласники зрозуміли, що війна – це смерть, яка забирає в людини найдорожче  – її життя; що війна – це каліцтво, як духовне, так і фізичне; що війна – справжнє пекло, адже можна відбудувати дороги, звести нові міста, зорати поле  і посіяти зерно, відродити економіку, але примусити битися серце в тих, хто безвинно загинув, неможливо; залікувати зранену душу, не залишивши  на ній рубців, – неможливо; не бачити страхітливих снів, коли йдеш у бій і втрачаєш друга, – неможливо.

Переглядів: 328 | Додав: pula | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar