Головна » 2019 » Листопад » 4 » ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
13:42
ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

29 жовтня  2019 року на базі «Навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад» №24» Кам’янської міської ради  відповідно до річного плану департаменту з гуманітарних питань міської ради та ініціативи завідувача методичним кабінетом ДзГП Валентини Андріївни Ващенко було проведено міський семінар-практикум заступників директорів закладів загальної середньої освіти за темою темою "Формування професійної мобільності заступника директора з освітнього процесу в контексті сучасних тенденцій реформування української освіти".  Тему семінару було обрано не випадково. Сьогодні, коли освітня галузь зазнає значної модернізації, особлива увага звернена на роль школи як організатора освітнього простору для розвитку особистості, а такі зміни можливі лише за умови суттєвого вдосконалення форм та методів роботи заступника директора з освітнього процесу.

Відкрила роботу семінару Валентина Андріївна Ващенко доповіддю на тему: «Модернізація науково-методичної роботи у закладах загальної середньої освіти в умовах трансформації освітнього процесу», під час якої ознайомила присутніх з основними інноваціями управлінської діяльності та зазначила, що саме на заступника директора покладено організацію реалізації цілей і завдань реформування освіти, тому модернізація освітнього процесу неможлива без створення освітнього простору, де панує атмосфера творчості, де створюються умови для зростання фахової компетентності педагога, його самоосвіти та самореалізації, впроваджуються інноваційні технології роботи з педагогічними кадрами.

Запропонована програма семінару була досить насиченою. Спочатку відбулося знайомство гостей із закладом освіти. У вигляді живої презентації директор Котенко Тетяна Григорівна та заступник директора з освітнього процесу Багашова Вікторія Миколаївна представили роботу НВК №24 як сучасної школи, що є осередком формування громадянських компетентностей учасників освітнього процесу.

Приємним сюрпризом для учасників семінару стали дві творчі зупинки під загальною назвою «SMART – space  «Освітній простір закладу»», що презентували національно-патріотичний та екологічний напрямки роботи НВК.

Практичний блок «Панорама методичних знахідок» складався з трьох етапів. На першому з них заступники директора працювали в  чотирьох методичних студіях.

У методичній студії  «Моніторинг сформованості ключових компетентностей випускників НВК № 24 за допомогою засобів онлайн навчання» (партнерське навчання) під керівництвом заступника директора з освітнього процесу Багашової Вікторії Миколаївни та за допомогою  вчителя математики Шевченко Ірини Анатоліївни учасники семінару ознайомилися із системою кваліметричного моніторингу компетентностей, розробленою творчою групою вчителів НВК №24, і спробували власні сили у виконанні тестових завдань.

Тема другої методичної студії  «Моделювання системи оцінювання професійної майстерності педпрацівників» (прес-реліз методичних знахідок) була не менш цікавою та актуальною для роботи адміністрації закладів освіти. Заступник  директора з освітнього процесу Ісак Тетяна Вікторівна та  вчитель математики Лакша Наталія Юріївна ознайомили гостей  із власною онлайн-системою роботи НВК №24 щодо визначення рівня діяльності вчителя, що базується на критеріях оцінювання професійної компетентності педагогів, визначених творчою групою педагогів закладу.

У методичній студії «Лепбук заступника директора з освітнього процесу в роботі з молодими вчителями» (архітектоніка  методичної майстерності) учасники семінару ознайомилися з можливістю проведення методичних заходів у формі виготовлення лепбуку. Координаторами цієї роботи були керівник творчої групи вчителів Харченко Ірина Василівна та керівник школи молодих  вчителів Музичка Наталія Сергіївна.

А заступник директора з освітнього процесу І ступеня Байрак Олена Леонідівна та вчитель української мови та літератури  Орел Олена Станіславівна ознайомили учасників методичної студії «Путівник заступника директора з освітнього процесу» (презентаційний меседж) із системою роботи адміністрації  НВК №24 та поділилися лайфхаками в роботі закладу.

На другому етапі практичного блоку учасники заходу об’єдналися у дві групи. Директор НВК №24 Котенко Тетяна Григорівна провела тренінг «Через діалог до толерантності» (реалізація експериментального проекту «Розвиток громадянських компетентностей учнівської молоді»), а заступники директора з освітнього процесу Багашова В.М., Ісак Т.В. запропонували гостям взяти участь у методичному практикумі з елементами ділової гри «Критичне мислення – запорука успіху».

Останнім етапом практичного блоку став психолого-педагогічний брейнстормінг «Коучинг як метод професійного та особистісного розвитку в умовах закладів освіти», який провели науковці:   Хитько М.М., старший викладач кафедри публічного управління та права КЗВО «ДАНО», Пугач А.В., старший викладач кафедри публічного управління та права КЗВО « ДАНО».

Під час рефлексивно-аналітичного етапу учасники заходу обмінялись думками, відзначили креативне поєднання інноваційних та традиційних форм методичної роботи, висловили вдячність адміністрації та колективу за високий науково-методичний рівень проведення семінару.

Загальний підсумок роботи підвела завідувачка методичним кабінетом департаменту з гуманітарних питань Кам’янської міської ради Валентини Андріївни Ващенко і зазначила: «Я вважаю, що ми плідно попрацювали, отримали багато цікавої та корисної інформації. Мета семінару-практикуму була досягнута, а висновок один – сучасному суспільству потрібні саме ті педагоги, які не бояться змінюватись, ставити перед собою складні завдання, приймати відповідальні рішення, нестандартно мислити».

Переглядів: 272 | Додав: pula | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar